strijp-s een internationaal dorp


S-WEST EEN STIJLVOLLE MIX VAN KOOPWONINGEN, HUURWONINGEN EN WERK MOGELIJKHEID AAN DE TORENALLEE EN DE INGENIEURS KALFSTRAAT

S-West is een unieke plek waar jij geschiedenis gaat schrijven


S-WEST EEN STIJLVOLLE MIX VAN KOOPWONINGEN, HUURWONINGEN EN WERK MOGELIJKHEID AAN DE TORENALLEE EN DE INGENIEURS KALFSTRAAT

eigenlijk is strijp-s een internationaal dorp


s-west een stijlvolle mix van koopwoningen, huurwoningen en werk mogelijkheid aan de torenallee en de ingenieurs kalfstraat

Wonen in 'de verboden stad'


ONTMOET FRITS, FREDERIK, BENJAMIN EN MARIA

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken

wonen in de verboden stad

Registreer je nu

De centrale ligging van Strijp-S en de doordachte infrastructuur van en naar deze dynamische stadswijk, betekent niet alleen dat Maria en Benjamin goed bereikbaar zijn, maar ook dat je makkelijk en snel Eindhoven uit kunt. De A2 bereik je met de auto in nog geen vijf minuten. Dus zeg maar waar we heen gaan vandaag? Maar net zo makkelijk als je met de auto naar buiten gaat, bereik je in een wandeling van nog geen vijftien minuten het 18 septemberplein en sta je echt midden in de stad.

Spring je op de fiets dan verkort je deze afstand tot een kleine vijf minuten. En op een heerlijke lazy sunday pak je gewoon de bus of de trein naar het centrum. Strijp-S heeft tenslotte meerdere haltes en een eigen NS-station waar iedere 10 minuten wel een bus of trein voorbij komt. En net zo makkelijk sta je met het openbaar vervoer in no-time op Eindhoven Airport en sta je twee uur later in het centrum van Barcelona.

Maar ook je dagelijkse boodschappen haal je om de hoek bij één van de vers- of supermarkten. En voor een perfecte kop koffie of heerlijk glas wijn, hoef je nog geen honderd meter te lopen. Alles is binnen handbereik. Net zoals de stad, de bioscoop, het museum of het theater. Volgens ons mis je niets op Strijp-S en is S-West een plek waar je heerlijk centraal woont, leeft en geniet. Of je nu jong of oud(er) bent, single of al meer dan dertig jaar getrouwd; Op Strijp-S (her)schrijf je geschiedenis en voel je je thuis. 

“Vanuit S-west ben je binnen 5 minuten midden in het centrum van Eindhoven”

eindhoven binnen handbereik

Even chillen, relaxen of heerlijk ontspannen. Belangrijk en soms ook gewoon even hard nodig. Vanuit S-West kan je alle kanten op of blijf je juist lekker op Strijp-S. In het Muziekgebouw en het Parktheater onthaalt Eindhoven standaard grote namen in cabaret, toneel, ballet, dans, opera, klassieke en muziek.

Lees meer

Legenda

De Torenallee is misschien wel het meest gezichtsbepalend voor Strijp-S. De brede boulevard met zes rijen gegaffelde platanen heeft een directe zichtlijn met aan de ene kant de Lichttoren in het centrum en aan de andere kant de Wielewaal, het voormalige landgoed waar Frits Philips woonde.

Op Strijp-S kan iedereen spelenderwijs kennismaken met wetenschap, techniek en design in De Ontdekfabriek. Om de hoek bij De Ontdekfabriek wordt op dit moment het Chinees Paviljoen gerealiseerd, wat een centrum van Chinese cultuur moet worden. De bouw van dit paviljoen, een cadeau van de bevriende stad Nanjing, moet later in 2018 starten.

Het voormalige Philips Natuurkundig Laboratorium ligt pal tegen S-West. Het Natlab werd in 1922 voltooid en was hét onderzoekscentrum waar Philips veel nieuwe technologieën ontwikkelde, waaronder de compact disc. Het Natlab is vandaag de dag een rijksmonument en een heerlijke plek om even neer te strijken voor een heerlijke kop koffie, goed glas wijn of film. Betere buren kun je je eigenlijk niet wensen.

Het Ketelhuis, maar ook de Machinekamer, zijn echte begrippen in Eindhoven. Deze twee gebouwen uit 1929 waren onderdeel van een reeks kleinere fabrieken die tegenover de Hoge Rug door Philips waren neergezet. Hier werden perslucht en elektriciteit opgewekt.

Het Veemgebouw is tijdens de oorlog gebouwd en stamt uit 1942. Een voor die tijd gigantisch warehouse waar Philips haar radio- en televisietoestellen, maar ook andere producten tijdelijk opsloeg.

Voor jouw dagelijkse boodschappen kun jij sinds kort terecht de Albert Heijn in het Veemgebouw. Dit is slechts 3 minuten lopen vanuit jouw appartement.

Recent, maar daarom niet minder historisch, is Space-S ontwikkeld. Een project dat bestaat uit zeven unieke en even kleurrijke blokken die samen met de bewoners daarvan zijn ontwikkeld. Onder de noemer Create your own SPACE-S had iedereen inspraak. De zeven blokken herbergen in totaal 402 woningen. Van appartementen tot studio's en prachtige grote industriële lofts.

De zogenaamde ‘Hoge Rug’ is een aaneenschakeling van drie grote industriegebouwen die in 1927, 1929 en 1930 uit de grond zijn gestampt. Hier bevonden zich de glasblazerij (lampen en beeldbuizen) en werden radio’s en televisietoestellen geassembleerd.

Het Klokgebouw dankt zijn naam aan de enorme grote klokken en wijzerplaten op de toren. Deze voormalige bakeliet fabriek – een materiaal dat door Philips werd omgedoopt tot ‘philite’ – werd al in 1928 door Philips gebouwd. Naast de klokken is ook het markante en immens grote Philips embleem op de toren niet te missen.

GEMIDDELDE REISTIJD VANAF S-WEST BINNEN EEN STRAAL VAN 1KM

3 min
5 min
3 min

Mobility-S

Maak kennis met Mobility-S. Een mobiliteits-platform dat onder andere zorgt voor de realisatie en exploitatie van het openbaar (bezoekers)parkeren van auto’s en fietsen, maar ook investeert in innovatie op het gebied van mobiliteit.

Lees meer

Een plek met geschiedenis

1891

In 1891 richt Gerard Philips samen met zijn vader Frederik Philips de firma Philips & Co op. Er wordt gestart met de productie van gloeilampen. De oude fabriek in het stadshart tegenover de Witte Dame is nu Philips Museum.

1895

In 1895 trad Anton Philips – de broer van Gerard – toe tot de directie van Philips & Co

1899

In 1899 werd door Gerard Philips de basis gelegd voor een Natuurkundige Laboratorium. De plek die werd aangewezen voor het Philips Natlab was Strijp-S.

1907

1907 was het jaar dat de NV Philips' Metaalgloeilampenfabriek werd opgericht. Gevolgd door de oprichting van de NV Philips' Gloeilampenfabrieken in 1912.

1915

De glasfabriek die in 1915 zijn deuren opende was het eerste gebouw dat op Strijp-S door Philips werd gerealiseerd.

1923

In 1923 wordt het Natlab opgeleverd.

1927

Vanaf 1927 gaat het Philips echt voor de wind en groeit het hard. Strijp-S is het toneel van enorme bouwprojecten die in no-time uit de grond worden gestampt. Een indrukwekkende rij van drie industriële gebouwen neergezet, de zogeheten Hoge Rug.

1930

In 1930 word de laatste fabriek opgeleverd. Het fameuze Klokgebouw wordt de plek waar Philips bakeliet – door hun omgeturnd naar Philite – gaat produceren. In hoog tempo wordt en ene na de andere fabriek gebouwd en in gebruik genomen waaronder ook een reeks kleinere gebouwen (Ketelhuis en Machinekamer). 

1942

In 1942 – in de oorlog – wordt het Veemgebouw opgeleverd, een voor die tijd gigantisch groot opslagmagazijn. In datzelfde jaar wordt Eindhoven gebombardeerd door de geallieerden. Een precisiebombardement op Strijp-S op de fabrieken waar radio- en radaronderdelen door Philips werden geproduceerd.

1944

Aan het einde van de oorlog in 1944 wordt Eindhoven opnieuw gebombardeerd. Deze keer door de Duitsers. Saillant detail is dat Eindhoven een dag daarvoor door de geallieerden is bevrijd… 

1948

In 1948 is het Glasgebouw gereed, waar vele Philips-apparaten letterlijk het eerste licht zien.

1992

1992 was het jaar waar Philips gedwongen diep in eigen vlees moest snijden. Onder leiding van President Commissaris Timmer werd operatie Centurion ingezet. Wat meer dan 5.000 mensen hun baan kostte. Op last van de banken moest het bedrijf bovendien een groot deel van zijn 3 miljoen vierkante meter vastgoed afstoten.

2000

Bij aanvang van het nieuwe millennium worden er in het jaar 2000 eerste gesprekken gevoerd over de herontwikkeling van Strijp-­S.

2002

In 2002 verkoopt Philips Strijp-S aan Park Strijp Beheer. Een publiek-private samenwerking tussen de gemeente Eindhoven en VolkerWessel.

2006

Vanaf 2006 wordt begonnen aan de herontwikkeling van Strijp-S. De eerste gebouwen worden gesloopt en herontwikkeld. Er ontstaat nieuw leven en bedrijvigheid. Met name de creatieve sector voelt zich meer dan thuis op Strijp-S waar ook de Dutch Design Week zijn oorsprong vindt.

2012

In 2012 krijgt Strijp-S voor het eerst in haar geschiedenis permanente bewoners, wanneer het nieuwbouwproject SAS-3 wordt opgeleverd.

2013

Een jaar later in 2013 zijn ook de industriegebouwen SAN en SBP klaar voor bewoning. Waar ooit televisies werden gemonteerd, zijn nu lofts gerealiseerd. De gebouwen worden omgedoopt tot GERARD en ANTON, als eerbetoon aan de familie Philips. En ook de metamorfose van SAS-3 waarin 198 nieuwe wooneenheden zijn gerealiseerd, wordt in  datzelfde jaar opgeleverd.

2016

MRP Development neemt de positie over van S-west (Strijp-S bouwveld F – fase 3). Nadat de beoogde ontwikkelaar er niet uitkomt en grondpositie terug in handen valt van de gemeente Eindhoven. 

2017

2017 is het jaar waarin opnieuw veel nieuwe bewoners worden verwelkomt op Strijp-S. Achtereenvolgens worden Space-S, Blok 61, Blok 63 en Blok 59 opgeleverd.

2018

Gebouw Frits gaat officieel in verkoop. 87 koopappartementen met een breed aanbod van verschillende type. Van kleine appartementen van ca 60 m2 tot riante penthouses.

2019

Afhankelijk van de voorverkoop zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2019 gestart worden met de bouw van S-West. Vier gebouwen die luisteren naar de illustere namen van Frits, Frederik, Maria en Benjamin worden door MRP Development ontwikkeld en gebouwd door SDK. De verwachting is dat dit project na twee jaar bouwtijd, medio 2021, zal worden opgeleverd.

In het voorjaar van 2019 wordt verwacht te starten met de volgende fasen verkoop en/of verhuur van S-West; Frederik, Maria en Benjamin.